top of page
נפיחות בלוטות הרוק
טיפול באבנים וחסימה של בלוטות הרוק
הרוק מופרש לחלל הפה והלוע משלוש בלוטות גדולות בנוסף למאות בלוטות זעירות. הגדולה בבלוטות הרוק היא בלוטת בת האוזן (פרוטיד) הנמצאת בכיוון הלחי, קדמית לאוזן. זו הבלוטה אשר לעיתים גדלה במחלת החזרת. הרוק המיוצר בה מופרש לחלל הפה דרך צינורית הנפתחת מאיזור הלחי הפנימית אל תוך חלל הפה.
הבלוטה השנייה בגודלה היא בלוטת הרוק התת לסתית. הבלוטה חבויה מתחת ללסת התחתונה בחלקה האחורי העמוק של רצפת הפה, מתחת לגובה הלשון הקדמית. הרוק מופרש ממנה דרך צינורית דקה העוברת לכל אורך רצפת הפה עד לפתח המצוי מתחת הלשון בחלקה הקדמי. לצינורית זו מחוברת גם בלוטת הרוק השלישית בגודלה - בלוטת הרוק התת לשונית. בנוסף קיימות מאות בלוטות רוק קטנות המצויות לכל אורך חללי הפה והלוע ואפילו מערכת הנשימה העליונה.
מדוע מתנפחת בלוטת הרוק?
הרוק מיוצר בבלוטות כל הזמן ובמיוחד בסמוך לארוחה או אף מחשבה על אוכל ובמידה וקיימת חסימה כל שהיא בזרימתו החופשית הוא ייצטבר בבלוטה ויוביל להתנפחותה בצורה מהירה. אם זאת קיימות סיבות נוספות לנפיחות של הבלוטה שיש להביאן בחשבון כגון זיהום, גידולים בבלוטות הרוק, מחלות כדוגמת חזרת אך גם מחלות אחרות ומצבים שונים כדוגמת חשיפה ליוד ועוד.
מהן הסיבות הנפוצות לחסימת צינוריות הרוק שתוביל להתנפחות הבלוטה?
היווצרות אבנים בצינוריות הרוק הן אחת הסיבות הנפוצות לחסימת דרכי הרוק. סיבה זו נפוצה יותר בבלוטת הרוק התת לסתית המובילה לנפיחות באיזור זווית הלסת והצוואר המלווה לעיתים בכאב ואף זיהום של הבלוטה. גם בבלוטת הפרוטיס ניתן למצוא אבנים החוסמות את צינורית הרוק.
סיבה נפוצה נוספת היא היצרויות בצינוריות הרוק. הצינורית המוצרת עוצרת לעיתים רוק סמיך היוצר מעיין גוש קטן העשוי לחסום את פתח הצינורית.
ישנן סיבות נוספות ואשמח לדון איתך על כך ולהציע אפשרויות טיפול.
האם תיתכן נפיחות גם בילדים?
ניתן לראות תופעה לא נפוצה אך כזו שיש להביאה בחשבון הגורמת לנפיחות חוזרת של בלוטת הפרוטיס. כל ארוע כזה נמשך מס' ימים ומלווה בכאב ואי נוחות.
תופעה זו מכונה Juvenile Reccurent Parotitis וניתן לסייע רבות בהפחתת תדירות ההתקפים בה.
אשמח לדון עמכם לגבי נסיוני בטיפול בתופעה זו.
כיצד מטפלים בחסימה בצינוריות הרוק ?
יש לאתר את מקור החסימה ולפתוח אותה. הדרך המקובלת לבצע זאת היא באמצעות הכנסת מצלמה זעירה דרך פתח צינורית הרוק בחלל הפה (אנדוסקופיה של בלוטות הרוק) וסקירת הצינורית והבלוטה. בהתאם לממצאים ניתן באותה דרך להרחיב את הצינורית ואף לחלץ אבנים קטנות בעזרת ציוד מיוחד.
אני נוהג לטפל באבנים גדולות יותר בניתוח משולב בו ניתן לאתר את האבן בעזרת האנדוסקופ הזעיר ולחלץ אותה בחתך קטן ברצפת הפה או בחתך חיצוני בהתאם למיקום האבן.
כיצד מתבצעת אנדוסקופיה של בלוטות הרוק?
הפעולה מתבצעת בחדר ניתוח. הציוד הנדרש לפעולה עדין ומיוחד. ישנה אפשרות לבצע את הפעולה בהרדמה מקומית (בדומה לטיפול שיניים) או בהרדמה כללית, בהתאם לאופי הטיפול הנדרש והעדפת המטופל.
ברוב המקרים מדובר בניתוח שאורך כשעה ואינו דורש אשפוז לאחריו למעט השגחה בת מס' שעות.
אני בעל נסיון רב בטיפול בבלוטות הרוק ואשמח לדון עמך על מגוון אפשרויות הטיפול בעת הביקור במרפאה.
סרטון המדגים חילוץ אבן מצינורית בלוטת הרוק בעזרת אנדוסקופ שקוטרו כ 1.6 מ"מ
bottom of page