top of page

אטימות אפית ונחירות

קושי בנשימה דרך האף

קושי בנשימה דרך האף יכולה להיגרם מסיבות רבות. חלקן הגדול זמניות וחולפות כגון זיהומים ויראליים ושפעת ואלרגיה עונתית. בסוג זה של קושי בנשימה דרך האף מומלץ לטפל באופן שמרני בתרסיסי אף, שטיפות מי מלח, תרופות להקלת גודש וכדו.

אשמח לייעץ באשר לטיפול המומלץ בעת הביקור במרפאה.

בחלק אחר של המקרים הקושי בנשימה דרך האף ממושך יותר, משבועות ועד שנים וגם לכך סיבות רבות כדוגמת סטייה של מחיצת האף והגדלת הקונכיות התחתונות, אך גם מחלת סינוסים ופוליפים החוסמים את מעברי האוויר באף. יש להביא בחשבון כי גם גידולים שונים בחלל האף והאף האחורי עשויים לגרום לאטימות אפית אם כי זהו מיעוט המקרים.

לכל אחת מהסיבות המתוארות טיפול שונה ויש צורך בהערכה מלאה לרבות הערכה אנדוסקופית  ולעיתים גם בדיקות הדמייה לפני החלטה על הטיפול הנדרש.  

מהי מחיצת האף? כיצד היא גורמת לקושי בנשימה מהאף? 

מחיצת האף  מחלקת את חלל האף לשניים  כמעיין "קיר" . המחיצה בנוייה מחלק קדמי רך יותר  - סחוסי ומחלק אחורי נוקשה יותר – גרמי.  כל המחיצה מכוסה ברירית האף.

בחלק מהמקרים בהם מחיצת האף אינה ישרה אלא סוטה או מעוקמת לכיוון אחד עשויים להיווצר הפרעות בנשימה דרך האף כגון אטימות אפית, נזלת תכופה, קושי בבצוע פעילות גופנית מאומצת ולעיתים גם זיהומים חוזרים במערות האף – הסינוסים.

מבנים נוספים המשפיעים במידה רבה על איכות הנשימה האפית הן קונכיות האף המכונות לעיתים גם "טורבינות" האף. בחלק מהמקרים הקונכיות גדלות ולעיתים אף מפרישות נזלת שקופה. כל אלה מוסיפים להפרעות בנשימת האף.

מדוע "מתעקמת" מחיצת האף?

הסיבה לכך יכולה להיות חבלה אפית בעבר ואפילו ללא שבר בעצמות  גם ניתוח אף שנעשה בעבר יכול להיות סיבה למחיצה שאינה ישרה, אך אם זאת יש לציין כי ברוב המקרים הסיבה אינה ברורה. 

מי זקוק לניתוח לתיקון מחיצת האף עם או בלי הקטנת קונכיות האף?
עצם הימצאות מחיצת אף סוטה אינה מהווה התוויה לניתוח.

במקרים בהם התלונות על אטימות אפית, נזלת תכופה, וכדו' מקושרות לסטיית המחיצה ו/או הגדלת הקונכיות יש לשקול ניתוח לתיקון המחיצה (Septoplasty) עם או בלי הקטנת הקונכיות התחתונות (Inferior Conchotomy)

מטרת הניתוח הוא שיפור הנשימה האפית.

כיצד מבוצע הניתוח?
הניתוח מתבצע דרך האף, ללא חתך חיצוני ואין כל פגיעה חיצונית במבנה האף. במידה וקיימת עקמומיות חיצונית של עצמות האף היא תישאר גם לאחר הניתוח. אף ישר, יישאר ישר.

הניתוח מתקיים בהרדמה מלאה, ואורך כשעה עד שעה וחצי.  בתום הניתוח מוכנסים לחלל האף חבישות סופגות (טמפונים) הנמסות עם שטיפות האף המתבצעות לאחר הניתוח.

ניתן לשוב הביתה לאחר מס' שעות השגחה ויש להישאר במנוחה כשבוע.

 

האם יש לניתוח סיכונים?
אין ניתוח שאין בו סיכונים, ולכל ניתוח עשויים להיות סיבוכים. אם זאת שיעור הסיכונים והסיבוכים בניתוח המבוצע כיאות נמוך.

הסיכונים העיקריים הם דמם משמעותי לאחר הניתוח המחייב התערבות לעצירתו, נקב קבוע במחיצת האף (הפנימית), ובאופן נדיר ביותר גם שינוי במבנה האף החיצוני.
כמו כן קיימים סיכוני ניתוח כלליים כגון זיהום ודימום באיזור המחיצה.

כיצד ניתן לטפל בנחירות ?

לצערינו, זו שאלה מורכבת מאד והתשובה לה מורכבת אף יותר. המקור לנחירות עשוי להיות החיך, השקדים, בסיס הלשון אך גם מבנה הלוע ואפילו לעיתים האף. למשקל עודף תפקיד מכריע בהיווצרות הנחירות במקרים רבים. 

בכל מקרה, נחירות מפריעות על פי רוב לבן או בת הזוג אך הן עשויות להוות סימפטום לבעייה קשה ומסוכנת בהרבה - דום נשימה בשינה (הפרעת נשימה חסימתית בשינה). לפני טיפול בנחירות יש לוודא שאין מדובר בבעייה חמורה זו. הבדיקה נעשית ע"י מכון השינה. 

 

מתי בכל זאת ניתן לטפל בנחירות בעזרת ניתוח ?

הטיפול הניתוחי בנחירות אינו מתאים לכל אחד ויש צורך בהערכה מלאה בטרם יוחלט על טיפול כזה, אם בכלל. ניתוח לטיפול בנחירות מתאים בדרך כלל  למי שהפרעת הנשימה שלו בשינה אינה חמורה ונראה כי נגרמת מהפרעה אנטומית הניתנת לתיקון ללא סיכון גבוה, כגון חיך "נמוך", שקדים מוגדלים מאד ולעיתים גם סטיית מחיצת האף והגדלת הקונכיות התחתונות. 

מהו הניתוח לעיצוב החיך? כיצד הוא מתבצע?

הניתוח הנפוץ ביותר לטיפול בנחירות והפרעת נשימה חסימתית שאינה חמורה הוא ה UPPP שהם ראשי התיבות ל Uvulo-palato-pharyngo-plasty, או במילים אחרות עיצוב מחדש של החיך והלוע.
הניתוח כולל כריתת שקדים (אם קיימים) ושינוי מבנה החיך הרך (האיזור בו נראה הענבל) כך שיהיה קצר ונוקשה יותר. 

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית, בגישה דומה לניתוח לכריתת שקדים.

האם יש סיכונים בניתוח?

אין ניתוח שאין בו סיכונים! אם זאת יש לציין כי ניתוח כריתת שקדים הוא אחד הניתוחים השכיחים בעולם ואחוז הסיבוכים בו נמוך. גם לניתוח לעיצוב החיך סיכונים וסיבוכים ספציפיים כגון אי ספיקה של החיך, שינוי בקול ועוד אך גם אחוז הסיבוכים הללו נמוך. כאב לאחר ניתוח הוא תלונה נפוצה וקיימות תרופות שיכוך כאב רבות להקל על כך.
הסיכון העיקרי לאחר כריתת השקדים הוא דימום לאחר הניתוח. הזמן בו הסיכון הוא הגבוה ביותר הוא כ 7-10 ימים מהניתוח. כל דמם לאחר הניתוח שעולה בכמותו על 'כפית' מחייב בדיקה בחדר מיון ללא דיחוי!
במקרים רבים ייתכן דמם קל וחולף המחייב השגחה בלבד ובמקרים אחרים יש לחזור לחדר הניתוח לעצור את מקור הדמם בצריבה או קשירה של כלי הדם המדמם.
 

אם זאת, הרוב המכריע של הניתוחים לכריתת שקדים מתנהל ללא כל סיבוכים או ארועי דמם.
 

אשמח לדון על כל הקשור בניתוח לרבות סיבוכים וסיכונים נוספים שלא הוזכרו פה במהלך הביקור במרפאה.

bottom of page